Jun 02, 2014 RockAddiction Αφιερώματα, ΚΡΙΤΙΚΕΣ, ΝΕΑ 0
Αυτό ήταν το απόλυτο Heavy Metal festival για την δεκαετία του ’80, έτσι με λίγα και άπλα λόγια, καθώς αποτελούσε πάντα το συναυλιακό γεγονός της χρονιάς.
Αυτό το festival, άνοιξε τις πύλες του για τις ορδές των αμετανόητων οπαδών του σκληρού Rock το 1980 και τις έκλεισε για πάντα το 1996 (στον ίδιο πάντα χώρο). Ήμουν αρκετά τυχερός που έστω και μια φορά παραβρέθηκα σε αυτό το event, που δυστυχώς όμως ήταν και το τελευταίο.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, το 1979 πραγματοποιήθηκε το πρώτο festival του Donington Park σε μια πίστα για αγώνες μοτοσυκλέτας (GP), κοντά στο Αεροδρόμιο του Leicestershire (κεντρική Βρετανία, χοντρικά 3-4 ώρες από την πρωτεύουσα). Η ιδέα του να γίνονται συναυλίες σε πίστες για αγώνες μοτοσυκλέτας, δεν ήταν και τόσο καινούργια, στα μέσα της δεκαετίας του ’70, μάλιστα το φαινόμενο ήταν αρκετά συνηθισμένο σε όλον το κόσμο. Ήταν όμως πρώτη φορά που γινόταν ένα πραγματικό Heavy Metal festival στη Βρετανία, σε μια τοποθεσία που επιλέχτηκε ειδικά για το λόγο αυτό. Αν και στην χώρα γινόταν το Reading festival, η ανάγκη όμως για ένα αμιγώς Heavy Metal event, οδήγησε στο Donington. Όλα τα συγκροτήματα θεωρούσαν τιμή τους το να μπορέσουν να ανέβουν κάποια στιγμή στην καριέρα τους, να παίξουν ζωντανά στη σκηνή του Donington. Στο σανίδι του έχουν ανέβει τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της μουσικής μας, θα τα δείτε για του λόγου το αληθές πιο κάτω, μην βιάζεστε.
Η ιδέα του festival ήταν του promoter Paul Loasby και του Maurice Jones, να πραγματοποιηθεί δηλαδή, ένα ημερήσιο event ειδικά αφιερωμένο στο Hard Rock και στο Heavy Metal. Ο Loasby εργαζόταν εκείνη τη χρονιά με τους Rainbow στην περιοδεία που έκαναν στη Βρετανία, ο Jones γνώριζε τον ιδιοκτήτη της πίστας του Donington Park (Tom Wheatcroft), έτσι λοιπόν, επιλέχτηκε η τοποθεσία για να φιλοξενήσει την εκδήλωση που έκτοτε έγινε ο απόλυτος Metal θεσμός.
Η τοποθεσία παρέμεινε η ίδια από το πρώτο festival το 1980, μέχρι και το τελευταίο του 1996, αρχικά οι διοργανωτές είχαν απαγορέψει το camping αλλά τελικά το 1983 αναγκάστηκαν να υποκύψουν στην πίεση που δέχονταν από τον κόσμο, ο οποίος συνήθιζε να καταφθάνει στην γύρω περιοχή αρκετές μέρες πριν από την εκδήλωση.
Συνολικά 9 festival έγιναν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 και 6 κατά την διάρκεια των 90’s, αυτή η εκδήλωση αποκτούσε όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, αγγίζοντας τα όρια του θρύλου. Για όλους αυτούς τους οπαδούς που συνωστίζονταν μπροστά στην τεράστια αρένα και τα έδιναν όλα στο headbanging, οι διαθέσεις του καιρού δεν είχαν ποτέ την παραμικρή σημασία. Μπορεί να έβρεχε ή να έσκαγε η πέτρα από τη ζέστη, αλλά οι Μetal fans απτόητοι έδιναν πάντα το παρόν. Αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε αν ξαφνικά έπιανε καμία χιονοθύελλα… το πιθανότερο είναι πως ούτε ένας να μην έπαιρνε τα μάτια του απ’ την σκηνή.
Στο πρώτο ιστορικά Monsters Of Rock του 1980 (26 Αυγούστου), τα συγκροτήματα δεν ήταν μόνο από την Βρετανία, αλλά από την Αμερική και την Γερμανία, ήταν μια ανεπάντεχη επιτυχία με 35.000 fans να συμμετέχουν σε αυτό το πρώτο ιστορικό festival. Έτσι λοιπόν, αυτό το γεγονός θα επιστρέψει και το επόμενο έτος, καθώς θα γίνει ένα κανονικό festival για τα επόμενα 16 χρόνια, θα γίνει συνώνυμο ως η Μέκκα για τους λάτρεις του είδους και το σπίτι του Heavy Metal.
Έτσι λοιπόν, εκείνο το καλοκαιριάτικο βράδυ του Αυγούστου, ήταν η αρχή ενός θεσμού που θα γινόταν το απόλυτο Metal happening, για όλους τους Heavy Metal οπαδούς στα 80’s.
Με τα χρόνια η συμμετοχή του κόσμου συνέχισε να αυξάνεται, φθάνοντας τους 107.000 οπαδούς το 1988, αλλά τα τραγικά γεγονότα της χρόνιας αυτής αμαύρωσαν κάπως τη φήμη του Monsters Of Rock. Θα θυμάστε βέβαια εκείνο το συγκλονιστικό-τραγικό γεγονός του θανάτου 2 ατόμων, λόγω της υπερβολικής πίεσης του πλήθους στο μέρος κάτω ακριβώς από τη σκηνή (κάτι που λίγο πολύ όλοι το έχουμε ζήσει), κατά την διάρκεια του live-set των Guns ‘N’ Roses. Αρχικά το φταίξιμο πιστεύεται ότι ήταν στο μεγάλο πολυπληθές μέγεθος του κόσμου και η βιασύνη τους να πάνε προς τα εμπρός κατά τη διάρκεια του live, αλλά η επίσημη εκδοχή λέει ότι η αιτία ήταν, από τον βροχερό καιρό που προκάλεσε λάσπη και συνθήκες όχι καλής σταθερότητας στο επικλινές έδαφος. Το τραγικό αυτό γεγονός είχε ως αφορμή να θεσπιστούν αυστηρότερα μέτρα για την ασφάλεια του κοινού.
Ως αποτέλεσμα, η εκδήλωση ακυρώθηκε το επόμενο έτος, επιστρέφοντας όμως το 1990 με αυστηρό περιορισμό στην προσέλευση του κόσμου που θα έφτανε μέχρι τα 75.000 άτομα.
Η γιορτή συνεχίστηκε ως το κορυφαίο γεγονός του Heavy Metal στη Μεγάλη Βρετανία στη δεκαετία του ’90, αλλά άρχισε να πέφτει πάνω σε δύσκολους καιρούς, όταν το Metal έγινε λιγότερο δημοφιλής, ακυρώθηκε το 1993 λόγω του ότι δεν ήταν σε θέση να βρουν αρκετά ισχυρά ονόματα να επενδύσουν στο festival. Το 1995 βρέθηκε σε παρόμοια κατάσταση μέχρις ότου οι Metallica συμφώνησαν να παίξουν, τελικά το 1996 ήταν το τελευταίο Monsters Of Rock με τους KISS και τον Ozzy Osbourne, όπου μάζεψε και πάλι πάνω από 100.000 κόσμο. Δυστυχώς μετά το 1996 αυτή η μοναδική Heavy Metal εκδήλωση του Monsters Of Rock ακυρώθηκε και διακόπηκε, εντελώς.
Η φήμη της συγκεκριμένης φεστιβαλικής εκδήλωσης δεν άργησε να ξεπεράσει τα όρια της Βρετανίας και ν’ απλωθεί σ’ ολόκληρη την Ευρώπη και ακόμα παραπέρα, έτσι πολλοί τουρίστες έσκαγαν μύτη στο Donington, μες στο κατακαλόκαιρο Αύγουστο μήνα, για να παρακολουθήσουν αυτό το μοναδικό γεγονός.
Το Monsters Of Rock είχε διεξαχθεί παράλληλα και σε άλλες χώρες όπως στη Γερμανία (1983-1991). Το 1988 το festival εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία, ενώ το 1991 στη Σοβιετική Ένωση, την Πολωνία, το Βέλγιο και την Ουγγαρία. Το 1994 το festival είχε εξαχθεί και στο εξωτερικό, εκτός Ευρώπης και σε χώρες όπως η Χιλή, η Αργεντινή και η Βραζιλία, δείχνοντας έτσι την τόσο δυναμική παρουσία του festival και του Heavy Metal σε όλον το κόσμο.
Για περισσότερα από 15 χρόνια το Monsters Of Rock κατείχε το στέμμα του πιο δυνατού festival στο Ηνωμένου Βασιλείου (και όχι μόνο), φιλοξένησε τα μεγαλύτερα ονόματα του Heavy Metal. Μεταξύ 1980 και 1996 ήταν ο κολοσσός της σκηνής του Hard Rock και του Heavy Metal, καθώς έγινε θρύλος σε όλο τον κόσμο.
Φυσικά μετά το τέλος του Monsters Of Rock, (όλα τα καλά πράγματα κάποια στιγμή τελειώνουν), πολλά και διάφορα Metal festival έγιναν σε πολλές χώρες του κόσμου και πάντα θα γίνονται, αλλά πιστεύω πως δεν θα έχουν ποτέ την αίγλη του συγκεκριμένου. Δεν νομίζω πως μετά από αρκετή παρέλευση ετών τα υπόλοιπα festival θα μνημονεύονται όπως το Monsters Of Rock, που έχει πάρει στα μάτια των 80’s metal-heads μυθικές διαστάσεις.
Τέλος, μπροστά στο Donington κανένα από τα υπόλοιπα festivals, δεν ήταν ισάξιο γιατί πολύ άπλα κανένα δεν μπορούσε να έχει την μαγεία που εξέπεμπε αυτό.
MONSTERS OF ROCK
Δείτε πια σχήματα πέρασαν από το σανίδι του, με χρονολογική σειρά.
1980 (16/8)
Rainbow, Judas Priest, Scorpions, April Wine, Saxon, Riot, Touch
1981 (22/8)
AC/DC, Whitesnake, Blue Oyster Cult, Slade, Blackfoot, More
1982 (21/8)
Status Quo, Gillan, Saxon, Uriah Heep, Hawkwind, Anvil
1983 (19/8)
Whitesnake, Meatloaf, ZZ Top, Twisted Sister, Dio, Diamond Head
1984 (25/8)
AC/DC, Van Halen, Ozzy Osbourne, Gary Moore, Y&T, Accept, Motley Crue
1985 (17/8)
ZZ Top, Marillion, Bon Jovi, Metallica, Ratt, Magnum
1986 (16/8)
Ozzy Osbbourne, Scorpions, Motorhead, Def Leppard, Bad News, Warlock
1987 (22/8)
Bon Jovi, Dio, Metallica, Anthrax, WASP, Cinderella
1988 (20/8)
Iron Maiden, KISS, Dave Lee Roth, Megadeth, Guns ‘N’ Roses, Helloween
1990 (18/8)
Whitesnake, Aerosmith, Poison, Quireboys, Thunder
1991 (17/8)
AC/DC, Metallica, Motley Crue, Queensryche, Black Crowes
1992 (22/8)
Iron Maiden, Skid Row, Thunder, Slayer, WASP, Almighty
1994 (4/6)
Aerosmith, Extreme, Pantera, Sepultura, Therapy, Pride & Glory
1995 (26/8)
Metallica, Therapy, Skid Row, Slayer, Slash’s Snakepit, White Zombie, Machine Head, Warrior Soul, Corrosion Of Conformity
1996 (17/8)
KISS, Ozzy Osbourne, Sepultura, Biohazard, Dog Eat Dog, Paradise Lost, Fear Factory
Επίλογος…
Τέλος, κάποια ενδιαφέρουσα (θέλω να πιστεύω) στατιστικά στοιχεία για το Monsters Of Rock επί Βρετανικού εδάφους, έχουμε και λέμε λοιπόν…
Tον Ιανουάριο του 1981 η Polydor Records κυκλοφορεί σε βινύλιο το live album “Donington – Monsters Of Rock”, δυστυχώς όμως δεν επαναλήφθηκε ποτέ ξανά τέτοια κυκλοφορία. Το πιο αξιοσημείωτο και παράξενο της ιστορίας πάντως ήταν ότι οι Judas Priest που έπαιξαν πριν τους επικεφαλείς Rainbow δεν συμπεριλαμβάνονται καθόλου στο συγκεκριμένο LP. Ενώ ήταν και η τελευταία εμφάνιση των Graham Bonnet και Cozy Powell, επί σκηνής με τους Rainbow.
Η Doro μαζί με τους Warlock, έπαιξαν στο Donington το 1986, από τότε παραμένει η μοναδική θηλυκή Metal παρουσία στο festival, αφού ποτέ άλλη φορά δεν ανέβηκε στη σκηνή του Monsters Of Rock, άλλη γυναίκα.
Δύο ήταν μόνο οι καλλιτέχνες που ανέβηκαν στη σκηνή του Donington, με δύο διαφορετικά σχήματα σε ισάριθμες φορές. Μία ο David Lee Roth, με τους Van Halen (’84) και μια solo (’88), ενώ τέλος και ο Slash μια φορά με τους G’N’R (’88) και μια solo (’95).
Στο Monsters Of Rock έχουν λάβει συνολικά μέρος 70 Heavy Metal συγκροτήματα, εκ των οποίον 24 από τη Βρετανία, 37 από την Αμερική, 4 από τη Γερμανία, 2 από τον Καναδά και 1 από την Αυστραλία και τη Βραζιλία. Εδώ, έχω μετρήσει τα festival που έγιναν στην Μεγάλη Βρετανία και μόνο.
Τώρα όσον αφορά τα headlines σχήματα, έχουμε 5 από τη Μεγάλη Βρετανία, 5 από την Αμερική και 1 από την Αυστραλία.
Οι Metallica έχουν ανέβει στη σκηνή του Monsters Of Rock, 4 φορές (πιο πολλές απ’ όλους), ακολουθούν με 3 φορές οι AC/DC (που όλες ήταν headline), ενώ οι Whitesnake και ο Ozzy Osbourne από 3 φορές, μετά οι Scorpions, Saxon, ZZ Top, Dio, Motley Crue, Bon Jovi, WASP, Iron Maiden, KISS, Aerosmith, Thunder, Skid Row, Slayer, Sepultura, Therapy από 2 φορές έκαστος.
Όλα τα Monsters Of Rock γίνονταν Αύγουστο μήνα, εκτός από μια φορά το 1994 που έγινε Ιούνιο, ενώ ποτέ μα ποτέ δεν φιλοξένησε ακραία Metal σχήματα τύπου (death/ black)… κατά την προσωπική μου γνώμη, πολύ καλά έκανε.